Bahan-bahanya:
1. Seekor ikan siakap yang siap di bersihkan dan di potong.
2. Rebung masam.
3. Cili api ( 8-10 biji ) mengikut citarasa masing-masing. Sekiranya anda sukakan pedas, boleh tambah lagi.
4. 1/2 biji Bawang besar.
5. 2 ulas bawang putih.
6. 2 sm kunyit hidup.
7. santan pekat.
8. garam secukup rasa
9. 1/2 cawan air
10. minyak masak.
Cara-cara:
1. masukan bawang besar, bawang putih, kunyit hidup, cili api, dan air ke dalam blender, kemudian kisar sehingga hancur. Kemudian tumis sehingga wangi.
2. masukkan ikan siakap yang telah di bersihkan, dan kemudian masukkan rebung yang telah siap dicuci. jalan kacau terlalu kerap. balik kan ikan setelah beberapa minit. (angan balikkan ikan melebihi 2 kali, kalo tak, ikan akan hancur)
3. tunggu sehingga semua bahagian rebung telah bertukar sehingga menjadi warna kuning. Kemudian masukkan santan pekat sehingga ikan tenggelam.
4. kacau di bahagian atas sahaja (jagan kacau ikan, nanti ikan rosak ) untuk menggelakkan daripada santan berketul. Masukkan garam secukup rasa dan terus kacau sehingga ia mendidih.
maaf lah ye sebab x dapat nak kongsi gambar masakan tu kat sini. hehehe...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Dulu saya ada masukan kamus loghat Terengganu dan Negeri Sembilan, Kali ni, kita blaja loghat Kelantan pula..(^_^)..Selamat Mencuba...
-
Ni loghat terengganu.. Aku dapat gambar ni dari course mate aku yang tak berapa nak betol. Aku bukan lah asal terengganu tapi tau lah sik...
-
"mak...adik nak chuchu..." minta sakura yang baru sahaja siap mandi dan lengkap digayakan dengan gaun pink. sakura yang berumur ...
No comments:
Post a Comment