Orang asyik tanya saya jer apa resepi ayam goreng special yang saya selalu masak.Kat sini saya nak kongsikan kepada sume orang resepi ni. Lepas ni malas dah nak hantar message panjang-panjang bagi resep kat org. huhuhu...
Bahan-bahan:
Tepung goreng:
1. 1/3 cawan tepung gandum
2. 2 cawan tepung beras
3. Serbuk kari ayam
4. 10g serbuk lada hitam (mengikut kesukaan anda. jika suka pedas, tambah banyak)
5. 10g serbuk lada sulah
Bahan-bahan perap ayam:
1. 5g Jintan Manis
2. 5g Jintan putih
3. 5g Rempah ketumbar
4. 1 biji bawang besar
5. 4 ulas bawang putih
6. 3 sm halia.
Bahan menggoreng:
1. 3 biji Telur
2. garam secukup rasa (agak-agak jer)
3. 1kg minyak masak.
Cara-cara:
1. Campurkan semua bahan tepung goreng dalam satu bekas, kacau sehingga sebati. Warna tepung akan bertukar jadi color light peach lepas campur dengan serbuk kari. kalo tak nampak color peach tu, tambah lagi serbuk kari tu. tapi jangan sambar tepung jadi merah sangat.
2. Tumbuk/blenderkan bahan-bahan perap sambai hancur, kemudian gaulkan dengan ayam. Perap lebih kurang 2-3 jam supaya rempah tu kena serap kat ayam. (better buat steps ni dulu.. sebab nak perap lama).
3. Pecahkan telur dalam mangkuk, letak garam secukup rasa dan kacau sehingga sebati.
masa nak goreng ayam ni leceh sikit. Anda kena goreng dalam periuk atau kuali yang ala-ala periuk. Lepas tu, goreng ayam ni kena guna minyak banyak, kalo tak nanti jadi mentah. lagi satu, api x boleh besar sangat, nanti luar dia hangus, dalam x masak.
Cara menggoreng:
1. celup ayam dalam telur, kemudian, celup dalam tepung. (macam iklan KFC)
2. Lepas ayam disalut dengan tepung secara keseluruhan, goreng dalam minyak panas. (ingat goreng ayam dalam periuk) Lepas 2 tutup periuk tu bagi ayam empuk. (jangan guna api besar taw)
3. Apabila ayam dah tukar jadi color perang, angkat ayam. cucuk-cucuk dengan garfu cheack ada darah tak. kalo ada darah, maksudnye ayam 2 mentah.
4. Bila dah masak, boleh mula hias dan hidangkan dengan kuah cili.
nak hias senang jer..ambik salad, susun dalam pinggan besar. Lepas 2 susun ayam atas salad, then ambik daun bawang dan daun sup, taburkan atas ayam.
nak buat kuah cili lagi lah mudah n petik jari. Tak payah nak susah-susah pergi blender cili..
Ambik sos cili thai, ltak dalam mangkuk,lepas 2 kacau dengan air panas. Jangan cair sangat dan jangan pekat sangat. Letak secubit garam dan sedikit gula. Cornfirm sedap. Lepas tu letak dalan cawan kecik (macam cawan orang cina minum teh masa kawen) dan susun dalam pinggan yang sama dengan ayam. Edit-edit lah yang mana patut bagi nampak lebih cantik..
ok selamat mencuba. Resepi ni bukan resepi tipu-tipu taw.. kalo tak percaya, try buat..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Dulu saya ada masukan kamus loghat Terengganu dan Negeri Sembilan, Kali ni, kita blaja loghat Kelantan pula..(^_^)..Selamat Mencuba...
-
Ni loghat terengganu.. Aku dapat gambar ni dari course mate aku yang tak berapa nak betol. Aku bukan lah asal terengganu tapi tau lah sik...
-
"mak...adik nak chuchu..." minta sakura yang baru sahaja siap mandi dan lengkap digayakan dengan gaun pink. sakura yang berumur ...
No comments:
Post a Comment