Saturday, November 12, 2011

Udang Masak Serai Wangi

Bahan-bahan:-


  • 600 grm udang harimau-digoreng setengah masak
  • 4 batang serai
  • 100grm cili kering
  • 100grm bawang merah
  • 100grm cili merah
  • 70grm bawang putih
  • 3 sudu besar pati asam jawa
  • 30 grm belacan bakar
  • 100 grm santan
  • garam secukup rasa

Cara memasak;-
  1. Kisar halus serai, cili kerinh, bawang merah, bawang putih, dan halia.
  2. Tumiskan hingga wangi dan masukkan air asam jawa dan sedikit santan cair
  3. Masak atas api sederhana hingga kuah pekat.
  4. Masukkan pati santan dan udang.
  5.  Masak hingga naik bau.
  6. Sedia untuk dihidang..

No comments:

Post a Comment

Popular Posts